27-akademia-kuraszkow.jpg

Menu

 

 

 

Jak na akademicką tradycję przystało, z Nowym rokiem pojawiło się u nas nowe menu. Szefowie Kuchni, którzy kierują się ideą Slow Food, bazują na regionalnych produktach od lokalnych dostawców. Komponują tradycyjne smaki – rodem z kuchni babci! Przez swój profesjonalizm i pasję stworzyli dla Państwa kartę, w której każdy znajdzie coś dla siebie.

W przystawkach i sałatkach znajdziemy Pipki Sołtysa Tadeusza, a co pod nimi się kryje? Gęsie żołądki z dodatkami, które idealnie podkreślają smak tego delikatnego mięsa. Dwie opcje sałatki, z wędzonym kozim serem od Pani Honoraty, która wkłada całe serce w to,

by ten rzemieślniczy wyrób był perfekcyjny w każdym calu, lub z filetem z zagrodowego kurczaka.

Dwie zupy do wyboru – typowo wiejska kwaśnica z gęsi z włoszczyzną i ziemniakami - smak tradycyjny i dobrze nam znany. Dla osób, które szukają nowych smaków proponujemy krem z czosnku – lekko słodkawy. Z dodatkiem śliwek, jabłek, w innej formie niż sobie wyobrażacie!

W daniach głównych znajdziemy coś dla koneserów: antrykot wołowy typu Rib Eye z sosem pieprzowym, o którym na samą myśl cieknie nam ślinka! Kolejnym daniem jest odrobinę podwędzany filet z kurczaka, który świetnie komponuje się z puree z topinamburu oraz zaskakującymi kopytkami z buraka i marchewką w miodzie.

W naszych daniach spod strzechy pojawiła się klasyczna, chłopska golonka długo gotowana, by mięso było jeszcze delikatniejsze. Marynowana w jasnym piwie dla podkręcenia smaku, podawana z tradycyjnymi, dobrze nam znanymi dodatkami jakimi są gniecione ziemniaki z cebulką i duszoną białą kapustą. Dodatkowo znajdziemy pyszny konfitowany karczek z dzika serwowany z puree z modrej kapusty i wiśni, smażony topinambur, tortellini z suszoną śliwką i uwaga, wszystko to z sosem z czerwonej porzeczki, który całość dania wnosi na wyższy poziom!

Wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Lucjan Czerwony prosto z Morza Karaibskiego na soczewicy czerwonej, placku szpinakowym

z duszonymi mikro warzywami, ah! Kolejną pozycją jest ravioli z batatami i ricottą z sosem śmietanowo - szpinakowym, szałwią

i parmezanem, mniam mniam!

Następną stałą pozycją są nasze Kuraszkowskie pierogi i tu mała zmiana, coś zupełnie nowego! Pierogi „na słono”: chłopskie z boczkiem oraz „na słodko”: z suszonymi śliwkami, orzechami, miodem, sosem śmietanowym z wanilią i sosem z miodu i masła, tak szokujący

i niesamowity smak, że nic tylko zamawiać!

W deserach pojawił się zimowy serniczek toffi, przygotowany na spodzie z orzechów laskowych i płatków owsianych z sorbetem naszej produkcji i espresso w komplecie zabierze nas w niesamowitą, słodką przygodę. Jeśli nie serniczek to może gruszka, która jest winna lub niewinna? Skąd ta nazwa oceńcie Państwo sami. My uważamy jedno: pychota! Dla osób, które uwielbiają nasze lody i sorbety również mamy świetną wiadomość – one też z nami zostają!

W menu dziecięcym również pojawiły się nowości: kwaśniaczek, naleśniki z domową Nutellą lub konfiturą naszej produkcji! Filet

z kurczaka w panierce z dodatkami, zapiekany, biały ryż z jabłkami lub frytki! Nasi milusińscy pokochali przecieraną zupkę pomidorową oraz pierożki ruskie, mamy dobrą wiadomość: te dania zostają w naszej karcie menu! Każdy Tadek niejadek znajdzie coś dla siebie!

My już próbowaliśmy i jesteśmy zachwyceni, nasi Szefowie Kuchni, jak zwykle nie zawiedli! Czekamy na Was i Wasze kubki smakowe!

 

Przy chęci odwiedzenia nas w weekend zachęcamy do wcześniejszego zarezerwowania stolika.

Ze względu na duże zainteresowanie naszą restauracją – czas oczekiwania na dania może wynosić około godziny!

Ale obiecujemy …. warto poczekać!

Do zobaczenia w Akademii!  

 

             

 

 

 

Pobierz aktualne menu tutaj 

Kontakt

Jesionowa 9
55-120 Kuraszków

tel. 71 310 10 24
mail recepcja@akademiakuraszkow.pl

Społecznościowe - linki