27-akademia-kuraszkow.jpg

Menu

 

 

 

Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej, z drzew spadają kolorowe liście, z szafy wyciągamy cieplejsze ubrania,  karta menu w Restauracji  Akademia Kuraszkòw  zaczyna przyciągać Gości zapachami jesieni, ale nie tylko! Staramy się również, żeby nasz wystrój nawiązywał również do pogody, która jest za oknem. Na stoły powracają dynie, świeczniki oraz jesiennie dodatki.

Od wielu lat tworzymy dla Państwa sezonowe menu oparte na regionalnych produktach. Z roku na rok urozmaicamy naszą kartę i dokładamy wszelkich starań, by dania smakowały i zaskakiwały jeszcze bardziej niż dotychczas!

W sezonie letnim mieli Państwo okazję do spróbowania kapitalnych dań naszego szefa Kuchni – Przemysława Szwaka. Jesienią tego roku –  od października jest dostępne nowe menu restauracyjne.  Finezja, smak, nowoczesność na jednym talerzu.  Mogli Państwo zauważyć w poprzednim menu letnim, że nasz Szef Kuchni przywiązuje uwagę nie tylko do wyglądu dań, ale przede wszystkim do ich smaku! W daniach pojawią się grzyby oraz niekwestionowana królowa tej pory roku- dynia. Zachęcamy do spróbowania dziczyzny w nowej odsłonie, która na pewno zaskoczy stałych Gości. Idą chłodniejsze dni więc nie może zabraknąć rozgrzewających herbat z dodatkiem imbiru,  cynamonu, goździków oraz owoców.

W menu Jesień 2019 znajdą Państwo przystawki i sałatki takie jak: ravioli z dynią i ricottą w maśle z szałwią, orzeszkami pinii i serem Emilgrana. Kolejną propozycją jest  tatar z jelenia, serwowany z zółtkiem z truflą, ogórkiem kiszonym oraz żelem porzeczkowym.  Ostatnim starterem w naszym menu jest lekka sałatka z kaczą wątróbką, oparta na mixie sałat w połączeniu z gruszką, burakiem, orzeszkami pinii i sosem malinowym smakuje wyśmienicie!

Po przystawkach czas na zupy, a w naszej karcie znalazły się takie pozycje:  grzybowa z kluskami, barszcz czerwony z pierożkami z kaczki oraz żurek z podgrzybkami, jajkiem i puree chrzanowym. 

Dania główne, które Państwu proponujemy to: pierś z kaczki podawane z kopytkami buraczanymi , modrą kapustą sosem i ziołami. Kolejnym potrawą w naszej karcie są poliki wołowe – w nowej odsłonie z puree ziemniaczano-chrzanowym, grillowanymi warzywami w sosie z trawy żubrowej oraz pudrem ziołowym! Następnym posiłkiem jest Łosoś serwowany w śmietanowym szpinaku, chipsem ziołowym, smażonymi ziemniaczkami oraz groszkiem. Dla koneserów kurczaka podajemy go w wersji suprem razem ze słonecznikiem, boczniakami, romanesco puree z białych warzyw w sosie tymiankowym. Dalszą propozycją są dania wegetariańskie, a w nich: Tagliatelle w sosie grzybowym z  serem Emilgrana i podgrzybkiem oraz ravioli, które ma również swoje miejsce w przystawkach, lecz tam serwowane jest mniejsza ilość. 

Dla  smakoszy pierogów mamy do zaoferowania dwie propozycje. Pierwszą z nich są nasze klasyczne pierogi ruskie okraszane cebulką, drugą zaś opcją są pierogi z kapustą i grzybami z masłem ziołowym i kubkiem barszczu – co raz bliżej święta!

Po starterach, zupach, daniach głównych czas na deser! Coś co łasuchy lubią najbardziej! Mamy dla państwa do zaoferowania: brownie z lodami czekoladowymi oraz krem kataloński z owocami. Dla lodożerców mamy dobra informację  w naszym menu zostają nasze lody i sorbety.

Kucharze Akademii pamiętają zawsze o naszych najmłodszych Gościach, dla nich przygotowaliśmy zupkę pomidorową z kluseczkami lanymi i śmietaną, nuggetsy z frytkami i surówką  z białej kapusty, pierożki ruskie oraz naleśniki z  białym serem, polewane syropem klonowym.

Zapewniamy Państwa, że wszystkie dania zajdą Wam w pamięci na dłuuugo…. 

W KAŻDY WEEKEND ZAPRASZAMY NA NOWE DANIA, KTÓRE POLECA SZEF KUCHNI.

 

Przy chęci odwiedzenia nas w weekend zachęcamy do zarezerwowania większej ilości czasu – ze względu na duże zainteresowanie naszą restauracją – czas oczekiwania na dania może wynosić godzinę! Ale obiecujemy …. warto poczekać!

Do zobaczenia w Akademii!   

 

             

 

 

Pobierz aktualne menu tutaj

Kontakt

Jesionowa 9
55-120 Kuraszków

tel. 71 310 10 24
mail recepcja@akademiakuraszkow.pl

Społecznościowe - linki