27-akademia-kuraszkow.jpg

Menu

 

 

 

 

 

Okres wakacji – czas nowych zmian!
Z kolejną porą roku przychodzą nowe zmiany oraz rewolucje w naszej Akademii. Pamiętajcie o tym, że rozwijamy się dla Was drodzy Goście.

Tradycja i nowoczesność na jednym talerzu
Od lipca tego roku stanowisko Szefa Kuchni w Restauracji Akademia w Kuraszkowie objął Przemysław Szwak. Jest to kucharz z wieloletnim doświadczeniem. W 2007 roku ukończył Technikum Gastronomiczne. Swoją przygodę z gotowaniem zaczynał w polskich restauracjach, następnie udał się do Anglii, by rozwijać swoją karierę zawodową. Podczas sześcioletniego pobytu prowadził kilka restauracji, chłonął wiedzę, ciężko pracował i dzięki temu zdobył spore doświadczenie kulinarne.
Cechuje go dbałość o każdy detal, który znajduje się na talerzu Gości, doceniania wszelki produkt w danym daniu. Jest to nie istotne czy są to pierogi, czy Foire Gras, każda potrawa wychodzi idealna, uważnie przyrządzona, tak aby zapadła naszym Gościom w pamięci na dłuuugo... wydobywa z dań pełnie smaku, jest świadomy tego co robi.
​Autorska kuchnia Przemysława może wydawać się prosta, ale tak naprawdę jest wysmakowana i zaskakująca, bazuje on na szerokim wachlarzu nowoczesnych technik i metod kulinarnych. Nowy Szef Kuchni stworzył sezonowe menu, oparte na staropolskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, z akcentami Europejskimi. Bazuje on na świeżych składnikach. Często korzysta z naszego Akademickiego Ogródka, bo to przecież naturalne i świeże składniki najbardziej urozmaicają smak dania. Jego motto brzmi: „wygląd dań na talerzu musi być ładny, ale najważniejszy jest smak”
Albowiem cel i wizja wynikają z tego, co ma się zamiar w życiu osiągnąć i żeby to mieć, trzeba wykazywać na każdym poziomie spójność, właśnie takie będzie nasze nowe menu: spójne i odpowiednio dopasowane do klimatu naszego miejsca.
Menu Lato 2019 będzie można skonsumować od lipca, tradycyjnie pojawią się: startery, a w nich: ravioli ze szpinakiem i ricottą w połączeniu z kurkami, sosem maślanym, orzeszkami pinii i serem Emilgrana. Kolejną przystawką jest Foire Gras z chałką, żurawiną, sezonowymi owocami i ziołami. Ostatnim starterem w naszym menu jest lekka sałatka, oparta na mixie sałat, botwince, pestkach dyni, otulona sosem ziołowym, podawana z chrupiącą grzanką z kozim serem.
W karcie znajdą Państwo trzy zupy: szczawiową, serwowaną z jajkiem w koszulce, ziołami oraz ziemniakami. Drugą propozycją jest chłodnik, z warzyw z naszego ogródka. Trzecią jest botwinka, przygotowana na wywarze warzywnym z ziemniakami, włoszczyzną, jajkiem oraz śmietaną. Każda zupa podana będzie ze świeżo wypiekanym pieczywem, które przygotowujemy sami.
Dania główne, jakie możemy Państwu zaproponować to: kacze udko, którego smak podkreślają morele, sos majerankowy oraz kopytka z młodej marchwi. Następnym posiłkiem jest tradycyjny sznycel cielęcy z ziemniakami, jajkiem sadzonym i młodą kapustą. Dla smakoszy makaronów proponujemy Tagliatelle z kurkami i boczkiem w sosie pomidorowym i z serem Emilgrana, jeśli nie lubisz mięsa, możemy przyrządzić je w wersji bez boczku. Dalszą propozycją jest danie wegetariańskie: Sandacz podawany z młodymi ziemniakami, warzywami korzennymi i chipsem ryżowym, wszystkie te dodatki łączy sos szafranowy.
Dla degustatorów pierogów mamy do zaoferowania dwie propozycje. Pierwszą z nich są klasyczne pierogi ruskie z sałatą okraszane cebulką, drugą zaś opcją są innowacyjne pierogi z dziczyzną, sosem kurkowym, wędzoną śliwką i ziołami.
Po starterach, zupach, daniach głównych czas na deser! Coś co łasuchy lubią najbardziej! Mamy dla państwa do zaoferowania: ptysia z kremem mascarpone, a do tego sezonowe owoce. Crumble z rabarbarem i lodami. Zwyczajowo zostają w naszym menu nasze lody i sorbety.
Nie możemy zapomnieć o naszych najmłodszych Gościach, dla waszych pociech przygotowaliśmy zupkę botwinkę, nuggetsy z frytkami i surówką marchewki, pierożki ruskie oraz klopsiki wieprzowe z makaronem tagliatelle w sosie pomidorowym.
Zapewniamy Państwa, że wszystkie dania zajdą Wam w pamięci na dłuuugo….
Pamiętajcie głodny człowiek to zły człowiek, my możemy na to zaradzić, dlatego zapraszamy do Restauracji Akademia! Smacznego!

 

Przy chęci odwiedzenia nas w weekend zachęcamy do wcześniejszego zarezerwowania stolika.

Ze względu na duże zainteresowanie naszą restauracją – czas oczekiwania na dania może wynosić około godziny!

Ale obiecujemy …. warto poczekać!

Do zobaczenia w Akademii!  

 

             

 

 

 

Pobierz aktualne menu tutaj

Kontakt

Jesionowa 9
55-120 Kuraszków

tel. 71 310 10 24
mail recepcja@akademiakuraszkow.pl

Społecznościowe - linki